Organisaties hebben tegenwoordig meer en meer moeite om het juiste talent binnen te krijgen. Afgestudeerden, Young professionals en talenten met een paar jaar ervaring kiezen om andere redenen voor een organisatie dan vroeger. Organisaties als Facebook en Google bestonden 15 jaar geleden nog niet, maar zijn wel gewilde organisaties om voor te werken.  Starters vinden salaris steeds minder belangrijk, en werksfeer steeds belangrijker. Hoe kunnen organisaties dan Social Media gebruiken om dit talent aan zich te binden?

Bij de ‘war on talent’ draait het om drie momenten waarbij het contact met het talent van belang is: het werven van, het behouden van en de nazorg van talent. Bij ieder moment is de inzet van Social Media mogelijk om waarde te creëren voor de werknemer.  

 

Werven van talent

In een wereld waarin studenten en pas afgestudeerden zijn opgegroeid met Hyves, Facebook en Twitter bestaan er verschillende mogelijkheden om talent aan te spreken. Echter, deze worden nog weinig gebruikt door organisaties. Ik zal wat voorbeelden geven. De simpelste manier is om een specifiek Twitter account aan te maken waarop jouw organisatie nieuwe vacatures deelt. Door het gebruik van de hashtag #vacature, een kort aansprekend berichtje, een linkje naar de vacature op de site en dan maar wachten tot iemand op de vacature reageert. Dit is de passieve manier van verwerven. De actieve manier is om zelf op zoek te gaan naar talent. Zoek op Twitter, blogs en persoonlijke websites naar mensen die op zoek zijn naar een baan. De laatste manier is de pro-actieve manier. Zodra je een ‘werken bij’ pagina hebt op de website, kan je hier een sociale laag overheen leggen waarbij talent alvast kan converseren met potentieel aanstaande collega’s. Hier krijgen ze een idee van de werksfeer, één van de belangrijke redenen om te kiezen voor een werkgever.

 

Behouden van talent

Zodra je dan de juiste persoon gevonden hebt, wil je deze behouden. Aangezien jouw nieuwe talent gewend is om buiten het kantoor te werken met Social Media, verwacht het dat dit ook tijdens het werk kan. Daarnaast is het talent binnen gehaald via Social Media en kan de organisatie geen schizofreen beeld uitstralen door dit intern niet te faciliteren. De voordelen die het talent buiten het werk geniet, zoals kennis opdoen, contact houden met vrienden en nieuwe mensen ontdekken zijn ook waardevol tijdens het werk. Enterprise Social Networking tools dragen bij aan de manier van werken die het talent gewend is en voegen waarde toe aan de organisatie. Kostenreductie, tijdswinst en medewerkertevredenheid zijn hier voorbeelden van.

 

Nazorg van talent

Mocht het talent om welke reden dan ook uitstromen, is het zonde om zijn kennis en netwerk met hem de deur uit te laten lopen. Voor zowel de organisatie als de medewerker is het interessant om contact te onderhouden. Een LinkedIn alumni netwerk kan daar bijvoorbeeld aan bijdragen. Zodoende kunnen huidige medewerkers nog genieten van de kennis van de oud-medewerkers en de oud-medewerkers contact houden om bijvoorbeeld klussen te doen voor hun oude werkgever.

 

Om een end-to-end talent experience te creëren dient de organisatie hier klaar voor te zijn. Social Media is niet een wondermiddel wat een niet-sociale organisatie in een klap sociaal maakt. Een Social Business begint met sociale mensen, de tools zijn de faciliterende middelen die het mogelijk maakt