In “Het gat tussen HTML5 en Native mobile applicaties”, van 15 januari ging Peter in op het verschil tussen native apps en HTML5. Dit is een belangrijk onderwerp waar veel over te zeggen valt, door de snel groeiende browser ondersteuning van HTML5. Het perspectief van het stuk is echter wat eenzijdig, een web front end heeft namelijk ook voordelen ten opzichte van de native app.

Actualiteit

Een website staat op een server, een app staat lokaal opgeslagen. Dit heeft een hoop consequenties, maar een van de meest fundamentele is dat er bij een web app altijd data wordt opgehaald van de server. Hierdoor kan de server altijd up to date content sturen, waardoor kan worden ingesprongen op het recente nieuws of de laatste advertentiecampagne. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Wikipedia ten opzichte van Encarta; bij de eerste was direct na de abdicatie-aankondiging het artikel over koningin Beatrix aangepast.

Content zichtbaarheid

De zichtbaarheid van je website op het internet is tegenwoordig een kunst op zich, met een heel eigen vakgebied (zie SEO). De content van een site is volledig doorzoekbaar, en gericht zoeken zorgt ervoor dat de content die de gebruiker wil komt bovendrijven. Een app daarentegen is een dichtgetimmerd doosje, een .exe, .apk of onbekend pakketje uit een app store. De inhoud ervan kan niet worden bekeken, waardoor de gebruiker niet alle apps kan doorzoeken om te zien of ze de content bevatten waar hij/zij behoefte aan heeft.

Hyperlinks

Het wereldwijde web is een systeem van documenten die naar elkaar linken. Hierdoor vormen de individuele documenten een netwerk van informatie, waardoor meer informatie, diepgang of juist introductie tot het onderwerp van je document slechts één klik ver weg zijn. Er is niets van dit alles binnen applicaties, waardoor je geen gebruik kunt maken van content in bestaande apps als je een nieuwe maakt. Dit betekent zowel het gebrek aan links naar bestaande content vanuit je app enerzijds, als links vanuit bestaande apps naar jouw nieuwe programma om hem meer zichtbaar (discoverable) te maken anderzijds.

The collaborative web

Vanuit een gebruikersperspectief is er nog een belangrijk punt, namelijk collaboratie. Mensen kunnen op een website samenwerken met anderen om nieuwe content te maken en deze te linken aan bestaande pagina’s. Dit kun je zien vanuit twee invalshoeken, namelijk vanuit het maken van content op bijvoorbeeld wikipedia, en daarnaast het linken naar de content vanaf facebook of andere social media. Hierdoor kunnen anderen meer met de informatie bezig zijn, en kun je bijvoorbeeld crowdsourcing gebruiken om je website te verbeteren. Je kunt denken aan feedback op artikelen, links laten plaatsen naar je content, of het maken van geheel nieuwe content op je website.

Kies doelbewust

Zoals de alineas hierboven en het stuk van Peter laten zien, is er geen duidelijke winnaar. Als je een applicatie gaat maken en twijfelt tussen HTML5 en native, zul je de voor- en nadelen af moeten wegen. Het lijkt er op dat het web beter is voor content-gerichte applicaties, terwijl native beter is in het aanboren van de hardware features en interactiviteit (zoals het maken van een document of het spelen van een game). Het is dan aan de maker om te beslissen welke aspecten het doel van de app het beste tot zijn recht laten komen. Bedenk daarbij vooral dat het geen wedstrijd is tussen beide opties, en dat je doelgroep en dus jij ook vooral gebaat zijn bij de juiste keuze.