Wat herinner je het meest als een project succesvol is afgerond? Is dat die ene coole feature waar je met ziel en zaligheid aan hebt gewerkt? Is het de synergie van het team of de tevredenheid van de klant? Natuurlijk, dit ligt voor de hand. Maar soms werk je mee aan een project wat je de ogen opent. Wat ervoor zorgt dat je nooit meer naar een website kijkt zoals je dat eerst deed.

Usability is de mate waarin een gebruiker met een website zijn doel bereikt op een effectieve, efficiënte en bevredigende manier [1]. Gebruiksvriendelijkheid gaat echter verder dan de “gemiddelde gebruiker”. Want hoe toegankelijk is je oplossing voor hem of haar?

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt”, zei Cruijff ooit. En dat is de crux met toegankelijkheid (accessibility).
Met je vinger, touchpad of muis surf je er lustig op los. Je scant een website razendsnel op de beschikbare informatie en neemt snel beslissingen over de relevantie. Maar wat als je slecht ziet, blind bent of niets hoort? Dan wordt de toegankelijkheid, afgezien van de tools van de gebruiker, bijna geheel bepaald door de keuzes die de websitebouwer met zijn klant maakt.

We kunnen er niet omheen: de communicatie tussen klant en bedrijf/overheid verplaatst zich gestaag naar online. Opmerkelijk is het om te zien dat juist nu minister Plasterk oproept om de koers met betrekking tot toegankelijkheid van websites radicaal te wijzigen [2]. Waar tot voor kort het resultaat telde, is nu een bewijs van inspanning voldoende.

Als bouwers van online oplossingen vind ik dat we, welke koers de overheid ook zal varen, met relatief eenvoudige stappen onze oplossingen toegankelijk kunnen en moeten houden. Laat voor de grap je muis maar eens liggen en tab jezelf door de website. Je zult snel ontdekken hoe het staat met de toegankelijkheid. Onderwerp ook je headings, alt-tags en labels in formulieren eens aan een kritische blik. Dekken zij wel de lading?

Geloof me: je gaat het pas zien als je het doorhebt.

[1] http://www.neospot.se/usability-vs-user-experience/
[2] http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/11/28/kamerbrief-over-webrichtlijnen.html