Wanneer stappen we over van native naar HTML5? Qua feature aanbod heeft de mobile HTML5 webapplicatie beperkingen ten opzichte van de native applicatie (1). Het mobiele web timmert hard aan de weg om oneffenheden glad te strijken (2), maar de meest opvallende verschillen zorgen ervoor dat volledig overstappen op HTML5 voor de mobiele ervaring nog steeds lastig is. Toch zijn er ook een hoop interessante voordelen aan het aanbieden van een webapplicatie. Wat houdt ons tegen?

Discoverability

Belangrijkste punt is de vindbaarheid, of “discoverability” van de applicatie. Waar we in de Appstore of Google Play Store gemakkelijk zoeken naar een handige app moeten we voor een webapplicatie nog steeds een url intikken of zoeken via Google. Er bestaan al wel een hoop verschillende verzamelplaatsen voor webapplicaties. Denk aan de Chrome store, de Firefox Marketplace en de Facebook App Center. Toch zijn nog lang niet zo goed ingeburgerd als de appstore en market van Apple en Android en worden de web apps minder snel gevonden.

Push berichten

Push berichten zijn voor bedrijven een belangrijk kanaal geworden om gebruikers actief te benaderen. Op het moment dat de klant een native app eenmalig toestemming geeft wordt het bedrijf in staat gesteld om de gebruiker op elk gewenst moment te contacteren met nieuwe content of andere berichten. Via een web app is dit nog niet mogelijk en kan de gebruiker alleen een bericht ontvangen als de applicatie al open staat. Onder andere met “Web Sockets” wordt het in HTML5 gemakkelijker om berichten te pushen, maar vooralsnog moet de webapplicatie dan wel worden verpakt in een hybride native applicatie.

Device features

Voor native device features zoals de vibratie motor, de camera en de geolocatie zijn de mobile browsers al een goed eind op weg. In de specificatie voor de WebAPI wordt voor deze functies een standaard gedefinieerd die door de browsers gevolgd gaat worden. Ook hier geldt het kip en het ei, omdat de applicatie deze functies pas kan gebruiken als de browser van het apparaat in staat is deze native features te benaderen.

Beste van beide

Misschien wordt het wel tijd om te stoppen met de eeuwige vergelijking van functionaliteiten van de platformen en ons te focussen op de unieke sterke punten van elk platform. Natuurlijk willen we graag push berichten sturen en de gebruiker foto’s laten maken en uploaden. Maar is dit altijd in elk geval nodig? Waarom zou ik bijvoorbeeld voor een promotionele actie helemaal een aparte app installeren als ik ook met een qr code direct in een context gevoelige web app kan belanden? Laten we ons niet tegenhouden om HTML5 te gebruiken, maar laten we bedenken hoe we de unieke eigenschappen op de meest bruikbare manier kunnen gebruiken!