Een bekend dilemma, vooral voor SCRUM masters die een technische achtergrond hebben (bijvoorbeeld als ontwikkelaar): het team staat voor een uitdaging, en jij hebt ideeën over de oplossing…

Een lastige. Ik ken het gevoel. Maar als SCRUM master is je doel om je team te ondersteunen en te stimuleren vele malen belangrijker dan je met de inhoud te bemoeien. Wanneer je meegaat in de materie, verlaat je het proces. En ik ben van mening dat je altijd 100% bovenop het proces moet zitten. Het kan wel zijn dat je een inhoudelijke bijdrage kán leveren, maar wanneer het team niet meer functioneert als team, verlies je veel meer. Een opmerking als “hoe zouden we dit kunnen aanpakken?” heeft zoveel meer waarde. Je team wordt dan gestimuleerd om ideeën te spuien, te delen en als team na te denken, binnen de context die zij het beste kennen.

De manier waarop het team het wil doen en de oplossing waar het mee komt, bepaalt ook de kwaliteit en uiteindelijk de velocity van dat team. Als je daar, afhankelijk van jouw incidentele kennis, input aan levert en dit tevens ten koste gaat van het proces, gaat dit ten koste van de glorie van het team.

Wanneer je als SCRUM master en als coach het proces zo optimaal mogelijk weet te krijgen, investeer je daarmee in de komende 100 sprints. En als je je overal mee wilt bemoeien, had je projectmanager moeten worden…