Momenteel zie je op het web dat Chrome een voorlopende positie neemt als browser. Dit komt onder andere omdat Chrome altijd up to date is. Tot ergernis van menig developer lopen andere browsers achter. Toch zijn en blijven er mensen die zweren bij een oudere versie. Het is altijd leuk om een auto uit 1980 te rijden, maar wat kies jij voor je dagelijks vervoer?

Alpha Romeo Mito

Zoals ik de toekomst zie is dat de haat tegen verouderde browsers afneemt. Op het moment dat de browsers overgaan op stille updates bestaan verouderde browsers niet meer. Stille updates zijn updates waar geen toestemming voor gevraagd wordt en die worden uitgevoerd zonder dat de gebruiker het door heeft. Voor developers is het voordelig als browsers hierop over gaan. Het geeft heel veel hoofdpijn in het ‘stylen’ van websites en het testen van functionele opties om alles werkend te krijgen in een verouderde browser. Het team is vaak nog weken extra bezig om verschillen tussen nieuwe en oude browsers recht te zetten. De business hoeft minder geld  te besteden aan het ontwikkelteam. Maar ook de security afdeling zou juist een diepe zucht van verlichting moeten slaken. Zij doen vaak onnodig veel werk om oude browsers te beveiligen tegen problemen die al opgelost zijn in de nieuwe versie.

Ik vergelijk browsers graag met supermarkten. Hoe vaak hoor je niet iemand zeggen dat het verschrikkelijk is dat in de supermarkt voor de zoveelste keer de indeling is veranderd. Het onbegrip voor de uiteindelijke kwaliteitsverbetering van deze verandering is groot. En de ergernis van het doorbreken van hun dagelijkse ritme is slopend. Toch hoor ik ze altijd een week later pochen over die nieuwe lekkere maaltijd die ze tegen zijn gekomen in de supermarkt. Is het jou opgevallen dat de supermarkt jou nooit vraagt of het goed is als zij de hele indeling omgooien?

Chrome heeft met zijn stille updates een goede stap richting innovatie gezet. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik nooit last heb van de vraag of ik Chrome wil updaten. De meeste mensen in mijn omgeving zijn zich er niet van bewust dat Chrome überhaupt vernieuwt. Gebruikers willen niet geconfronteerd worden met vragen waar ze geen weet van hebben of geen tijd voor hebben om uit te zoeken.

Het enige tegenargument dat ik begrijp is dat mensen bang zijn dat hun website er niet meer goed uitziet in de nieuwste versie van de browser. Mee eens. Dit is wel degelijk een groot risico dat we nemen. Hoewel je dan kan afvragen of dit echt zo is als we volgens standaarden werken. Dit probleem kun je bij de browsers leggen of bij jezelf. Ik zou in ieder geval gaan nadenken of mijn website nog wel mee kan komen met de huidige generatie websites.

Stille browser updates, daar gaan we naar toe. Wat mij betreft kan het niet snel genoeg. Voordelen van stille updates zijn snelheid, veiligheid, keuzes en kosten. Een mogelijk nadeel is het gevaar dat websites er niet meer goed uitzien in de nieuwste browsers. De gemiddelde gebruiker heeft te weinig kennis van computers, laat staan van browsers, om een bewuste keuze te kunnen maken om wel of niet de update uit te voeren. Ik ben een half jaar geleden overgestapt van het dagelijks vervoer in mijn auto uit 1980 naar een auto uit 2012. Tuurlijk, in die uit 1980 rijd ik zo nu en dan nog wel, maar dan sta ik ook niet raar te kijken als ik aan de kant van de weg sta terwijl moderne auto’s vrolijk voorbijscheuren.