Als je op Marketingfacts Deel Je Blog Dag uitroept en je wordt door Capgemini uitgenodigd om te gastbloggen, kun je dan ‘nee’ zeggen? Natuurlijk niet! Ik vind het een eer, en dat meen ik.

Een onderwerp vinden is dan ook niet erg moeilijk. Gelukkig zijn steeds meer bedrijven ervan overtuigd dat een goede, relevante blog de beste strategie is om de interactie met de doelgroep aan te gaan. Na jaren van experimenteren met social media, dringt het besef door dat het aanmaken van een Twitter-account en een LinkedIn-groep geen social media-strategie is. Als je echte relevante interactie wilt hebben via deze kanalen, dan heb je een basis nodig. Vanuit die basis vertel je het verhaal van je organisatie.

Een content hub, if you like.

Het idee achter Deel Je Blog Dag is om bloggers een zetje te geven in de richting van de volgende stap. Als je een goed lopende blog hebt, kijk eens even over de muren van je organisatie heen. Nodig eens een ander uit om iets aan te leveren, of interview desnoods een externe expert. Waarom niet? Je hebt gekozen voor een bepaald onderwerp voor je blog. Je kunt toch niet van je lezers verwachten dat ze in hun zoektocht naar informatie niet verder kijken dan jouw organisatie? Hoe breder je een blog kunt trekken, des te beter.

Maar waarom zouden we anderen een podium geven?

Natuurlijk zijn er bezwaren tegen het delen van je blog. Het is immers best lastig om nog de controle te houden over je boodschap als je andere mensen gaat uitnodigen. Maar vraag je dan ook af wat je meer waard is: dat je grip hebt op elke letter die verschijnt op je blog, of dat je verschillende meningen en invalshoeken deelt en dus ook toegang krijgt tot een veel grotere community – nieuwe bloggers brengen nieuwe lezers mee.

Ik noem een voorbeeld. Je schrijft een blog over hoe middle management een bottleneck kan zijn bij de implementatie van een social media-strategie. In plaats van dat je dit alleen vanuit je eigen kennis en ervaring schrijft, zou je op zoek kunnen gaan naar andere experts, die je vast willen helpen om min of meer hetzelfde verhaal te vertellen.

Dat is niet te organiseren!

Het is al lastig genoeg om intern draagvlak te creëren voor het opzetten en bijhouden van een blog. Wie ervaring heeft met het coördineren van zo’n blog weet ook dat het veel tijd en energie kan kosten om regelmatig goede, nieuwe content uit de organisatie te krijgen.

Als je je blog open stelt voor derden, wordt het alleen maar lastiger. Een collega kun je nog wel houden aan een harde deadline, maar hoe doe je dat bij een klant of een partnerorganisatie die je hebt uitgenodigd om te bloggen?

Mijn ervaring is dat dat in de praktijk nog best meevalt. Het is vaak een eer voor mensen als ze voor een blog gevraagd worden (heb ik net ook weer ervaren) en ze zullen je niet snel teleurstellen. Bovendien zijn er manieren om het gastbloggers zo gemakkelijk mogelijk te maken: denk aan een interview dat ze per email kunnen afhandelen. Je mailt de vragen, ze sturen de antwoorden per mail terug. In hun eigen tijd, wanneer het uitkomt.

De weg van de meeste weerstand

Bloggen, brand journalism of content marketing; hoe je het ook noemt, een centrale plek waarop je interessante verhalen deelt en daarmee je social media-kanalen voedt is een logische volgende stap in een social media-strategie. Het kost heel wat zelfvertrouwen en lef om hierbij ook anderen aan te haken; het is eenvoudiger om het bij jezelf te houden.

Maar zoals zo vaak is de weg van de meeste weerstand ook de weg die uiteindelijk naar succes leidt. En om in dezelfde analogie te blijven: wie het binnen de bedrijfsmuren houdt, zal eerder op een doodlopende weg uitkomen. Die weg slingert misschien wat minder en is voorspelbaarder. Bedenk je dan dat er bijna geen verkeer op komt, omdat er geen wegen naar toe leiden.

Kortom: probeer het eens, nodig eens iemand uit. Je zult zien wat het met je blog doet!

 

Freek Janssen is Content Director bij PR-bureau LEWIS PR en blogger bij Marketingfacts.