Als marketeer is het belangrijk om vooruit te kijken. Nu we ver in 2012 zitten is het, indien je hier niet allang mee was gestart, tijd om het online kanaal weer voor te bereiden op de feestdagen. Veel optimalisaties kunnen met hun lange implementatietijd een struikelblok vormen en vragen daarom vroegtijdig aandacht. Mijn lijstje voor december is al rond en volgt hieronder, met daarin een aantal trends die de afgelopen periode zijn opgedoken.

E & M- commerce
Voorspellingen in e-commerce wijzen op inkomsten tot 1 triljoen dollar in 2014 en zelfs 119 miljard dollar in mobile-commerce in 2015, wereldwijd. We kunnen er dus vanuit gaan dat ook de komende feestdagen deze verkopen via het online kanaal aanzienlijk zullen toenemen. Extra aandacht verdient m-commerce dit jaar, waarbij de tablet een grote rol zal spelen. Voor retailers is het van belang dat het search-to-buy proces op de website of in een app optimaal functioneert via een tablet of een mobiel toestel. Eerdere onderzoeken toonde al aan dat de conversieratio op een iPad twee keer zo hoog is als op een desktop. Bereid je dus voor op mobile-shopping vanaf de bank.

Decemberstrategie
Naast mobile commerce spelen ook de bekende digitale marketingkanalen dit jaar weer een rol. Zowel op het gebied van SEO als SEA is het essentieel om een “decemberstrategie” op te zetten. Definieer hierin welke segmenten en welke producten als doelstellingen worden genomen en begin (zeker wat betreft SEO) nu al met de optimalisatie hiervan. SEO blijft een langdurig proces waarbij het optimaliseren helaas niet over één nacht ijs gaat. Houd er rekening mee dat een groot deel van het zoekverkeer via een mobiel toestel gaat komen. Besteed daarom ook aandacht aan:

  1. Korte zoekwoorden, het typen op een mobile device is niet vergelijkbaar met dat van een laptop of desktop. Zoekopdrachten zullen beknopt en specifiek zijn – zoek hierin dus een niche voor nieuwe optimalisaties.
  2. Locatie, let op dat mobiele zoekopdrachten veel meer geassocieerd worden met een locatie of locatie-gebonden zoekwoorden.
  3. Top3, De top 10 is de top 3 geworden – gebruikers hebben beperkte schermruimte en het scrollen blijft hierin een extra drempel.

Heilige graal
Tot slot beschouw ik de internal search nog altijd als heilige graal. Deze searchbox op je website blijft een middel waarvan de conversieratio’s voor zich blijven spreken en waarvan de macht voor optimalisatie volledig bij jou ligt. Het komt nog te vaak voor dat een interne zoekmachine niet is geoptimaliseerd naar het zoekgedrag van de bezoekers. Sla daarom je analytics erop na en controleer welke zoekopdrachten tot een conversie hebben geleid en welke niet. Extra interessant is om te zien of het zoekgedrag van vorig jaar december afwijkt van dat van de overige maanden.

Op mijn verlanglijstje staan mobile en internal search optimalisatie dus bovenaan. Hoe ziet jouw lijstje er voor december uit?