In februari 1996 werd de eerste Nederlandse zoekmachine gelanceerd. ILSE, kort voor InterLink Search Engine, had destijds een database van 160.000 pagina’s binnen het .nl domein. Dit is hetzelfde jaar dat Larry Page en Sergey Brin ‘BackRub’ lanceren, de voorloper van wat wij nu kennen als Google. Het zoekmachine landschap is door de jaren heen drastisch veranderd, evenals de spelers, zoekalgoritmes en resultaten.

Als we nu naar de zoekmachine-markt kijken is Google er niet meer uit weg te denken. Het bedrijf heeft een monopoliepositie verworven en bepaalt hedendaags de standaard voor zoekcriteria. Toch zijn er een aantal kleinere zoekmachines die marktaandeel proberen mee te snoepen, en die zijn daarin niet geheel onsuccesvol. Hoewel wij hier in Nederland Bing kennen, is het nog zeker niet zo groot als in Noord-Amerika. Ik zeg ‘nog’ omdat tot dusver de zoekmachine-trends in de V.S. vaak een voorbode waren van wat Europa te wachten stond. Op dit moment is Bing verantwoordelijk voor zo’n 28,12% van de zoekopdrachten in de V.S. tegenover een flinke 65.02% van Google. Bing is hiermee zo’n 5% gegroeid in het afgelopen jaar, waar Google 5% heeft moeten inleveren. In Nederland ligt het marktaandeel tot nog toe rond de 1.9% tegenover een 96.68% van Google, dus qua adoptie blijven wij nog achter.

Het is interessant om te speculeren over de reden waarom steeds meer Amerikanen voor Bing kiezen. Allereerst opereren beide zoekmachines vanuit de V.S. Dit is hun eerste afzetmarkt geworden waarop nieuwe ontwikkelingen als eerst worden uitgerold. Zo kwam Bing recent met een variant van Social Search waarin een sterke integratie met Facebook voor een betere en socialere zoekbeleving moet gaan zorgen. Maar ook Google’s variant van Social Search, net als Google Shopping of Google Flights, werd eerst in de V.S. getest.

Bing vs. Google boxing

Toch blijft de zoekkwaliteit de belangrijkste reden om voor een zoekmachine te kiezen. Je wilt een accuraat en volledig antwoord op je vraag en die moet een zoekmachine snel en overzichtelijk kunnen leveren. Qua algoritme ben ik zelf nog niet tevreden over hoe Bing mij resultaten voorschotelt en vind ik dat zij momenteel teveel de nadruk leggen op linkautoriteit; echter zijn er genoeg collega’s die hierin met mij de discussie willen aangaan. Wel heeft Bing recent een aanzienlijke stap gemaakt met het overzicht voor zoekresultaten. Deze zijn visueel nu erg vergelijkbaar met die van Google, maar hebben in tegenstelling tot de zoekgigant, niet de drukte aan advertenties en site-previews in de rechterkolom.

We kunnen er in ieder geval niet omheen dat Bing hard aan de weg aan het timmeren is, en overzee al met een sterk resultaat. Zijn de ontwikkelingen in de V.S. een voorbode op het marktaandeel van Bing in Nederland of blijven wij voorlopig de grote gigant trouw? Voor de SEO’s is de nieuwkomer in ieder geval al niet meer weg te denken.