Bijna iedere televisie die vandaag de dag verkocht wordt heeft apps, internet en een browser; de Smart TV. De grote merken brengen modellen uit met Google TV software, terwijl Apple volgens velen bezig is met een iTV met iOS 6. Het goede nieuws is dat er al TV’s op de markt zijn met erg goede browsers. Maar ondanks de hoge verwachtingen van Google en Apple, laat het huidige gebruiksgemak van het web op Smart TV’s nog erg veel te wensen over. Wat kom je tegen als je nu een site voor de Smart TV zou ontwikkelen?

Navigatie
Navigatie op Smart TV’s is volledig anders dan in andere contexten. Dat ze vaak geen touchscreen hebben lijkt logisch, want dan kun je niets vanaf de bank. daarvoor is de afstandsbediening uitgevonden. Daarmee navigeren door een site gaat op zich prima met het menu-kruis (D-pad), maar hoe voer je tekst in? Na mislukte experimenten met keyboards op het scherm, waar je met het menu-kruis één voor één de letters van een url moet selecteren, hebben steeds meer TV’s een smartphone app. Helaas is dit vaak een directe kopie van de knoppen op een ouderwetse afstandsbediening. Maar wat dan? Stembediening? Gebaren? Of gewoon een draadloos toetsenbord? De toekomst zal het leren.

Op de invoermethode van een Smart TV heeft een ontwikkelaar van websites natuurlijk niet veel invloed. Dat moeten de TV-fabrikanten (geholpen door marktwerking) zelf uitvogelen. Maar een site geschikt maken voor de TV-context, daar heb je misschien wel invloed op. Google en Opera geven aardige tips, zoals het groter maken van tekst en navigatie-elementen en het vermijden van  scrollen.

TV-specifieke aanpassingen
Je moet de Smart TV dan wel kunnen onderscheiden van andere apparaten zoals smartphones en PC’s. Voor mobiele websites worden al een aantal manieren gebruikt. De techniek Media Queries biedt twee manieren. De meest gebruikte is om aanpassingen te doen op basis van het schermformaat. Helaas zijn de meeste TV’s tegenwoordig Full HD (1080p), wat de zelfde resolutie is als veel desktop monitoren. Media queries bieden ook de mogelijkheid het media type in te stellen op TV. Als dit zou werken, zou 99% van de websites onbruikbaar zijn op Smart TV’s. ‘Gelukkig’ wordt dit dan ook door alle modellen genegeerd. De laatste optie is de User-Agent-string. Bij nader onderzoek blijkt deze echter (nog) geen TV-specifieke informatie te bevatten. Hierdoor wordt de TV-browser óók niet opgepikt door je analytics pakket. Een site specifiek geschikt maken voor de Smart TV is dus erg lastig, bovendien kun je er niet goed achterkomen of mensen er überhaupt gebruik van maken in je statistieken! Ook het doen van device testen is letterlijk van een onmogelijke orde van grootte (zeker vergeleken met mobiele devices).

Kinderschoenen
Het lijkt er sterk op dat de Smart TV’s zich nog in een vergelijkbaar stadium bevinden als de smartphones vóór de iPhone: in de kinderschoenen, wachtend op een groeispurt (martkversnelling). Specifieke TV-browser ontwerpen of andere aanpassingen zijn nu voor de gemiddelde website niet rendabel, omdat je dit niet automatisch kunt matchen ten opzichte van andere contexten zoals een desktop versie of mobiele versie. Het beste dat je kunt doen is je houden aan best practices zoals ook al toegepast voor de meer volwassen contexten, en hopen dat de peutertijd snel voorbij is.

Vrij geïnspireeerd en geïnformeerd door de presentatie van Jason Grigsby (@Grigs) op Mobilism 2012: ‘The Immobile Web’. Slides: http://www.slideshare.net/grigs/the-immobile-web