Zonder het mij bewust te realiseren is met de opkomst van front-end technieken en nieuwe trends in online architectuur ook mogelijk het einde van het concept “portal” in zicht.

Dankzij (of ondanks) concepten zoals portal-less portals waar sommige leveranciers mee schermen, is er reeds een verschuiving van backend integraties naar front-end integraties in gang gezet. Middels Javascript, CSS en andere front-end technieken uit meerdere bronnen wordt daarmee een eenduidig consistente user experience en werkplek georganiseerd.

Als je dit afzet tegen zaken als omnichannel functionaliteiten dan ontstaat er een extra dimensie. Als je je online applicaties omnichannel ontwikkelt, en dat wil je, dan maak je ze geschikt om overal te draaien. Hierin is een contrast met een multichannel aanpak, waarbij meerdere kanalen onderkent worden en er primair per kanaal geoptimaliseerd wordt. Verschillende applicaties in verschillende kanalen. Een omnichannel benadering gaat uit van een volwaardige user experience waarbij de customer journeys door meerdere kanalen lopen en je deze cross-channel journeys optimaliseert. Vanuit terminologie een kleine verandering, maar vanuit klantperspectief een zeer belangrijke nuance.

In de architectuur en designs is het zaak om uit te gaan van deze omnichannel oplossing. Zij het in de eigen internet site, met wat extra opties in het medewerker kanaal, zij het als apps in kanalen als Facebook of Google+. Het volgt allemaal uit eenzelfde set online applicaties, of een per kanaal geoptimaliseerde subset die gecombineerd een unieke user experience neerzetten. Hieruit is de basis een front-end integratie of mashup aanpak leidend zijn. Lichtgewicht, “loosely coupled” en daarmee flexibel. Wat is dan nog de added value en de rol van een portal?

Business in control zou een beweegreden kunnen zijn om een portal te overwegen. Maar als alle integraties runtime in de browser plaatsvinden, wat beheer je dan eigenlijk nog in de portal? En wat is dan nog de meerwaarde van een portal ten opzichte van een traditioneel WCM pakket, of ten opzichte van de lichtgewicht opensource content systemen die zich steeds nadrukkelijker in de markt manifesteren?
Zaken als personalisatie, targeting en navigatie zijn op hetzelfde niveau of hoger afgedekt. Security splits zich nu al naar de online applicaties die autonoom net zo veilig moeten zijn als geïntegreerd in een willekeurig platform. Content en digital asset management zijn sowieso geen portal functionaliteiten. Opgeteld ziet het er niet rooskleurig uit.

Mijn voorspelling is desondanks dat de portal producten nog wel even meegaan, zeker zolang technieken als het omnichannel hanteren van formulieren nog onderontwikkeld zijn. Als concept is het echter compleet achterhaald. “Power to the front-end, save costs on the back-end”