Je kent het wel, je zit ‘s avonds op de bank met je iPad en wil nog even terug naar de site die je vanmiddag op je werk op je Laptop heb bekeken. Je surft naar deze site, maar dan werkt de site niet goed. Wat kan je allemaal doen om je website te optimaliseren voor de tablets?

Tablets en User experience
De meeste websites zijn ontworpen om te navigeren met behulp van een muis en een toetsenbord. Bekijk je site op een tablet en deze zal over het algemeen goed getoond worden. Maar het touch screen leidt tot verschillende usability problemen. Om de best mogelijke gebruikerservaring op tablets te bieden moeten websites worden getest. Hier 10 tips voor het optimaliseren van je website voor de tablet gebruikers.

1. Gebruik een groter lettertype
Een klein lettertype kan op een laptop of PC geen probleem zijn, maar op de tablet is deze tekst nog kleiner en moeilijk te lezen (zonder zooming).

2. Roll over (hover) werkt niet
Aangezien de roll over functie niet werkt op een tablet kunnen sommige aspecten van de website niet goed werken.

3. Geen drop-down menu’s
Websites maken vaak gebruik van drop-down menu’s. Deze werken niet of nauwelijks op een tablet. Ze worden maar een tel getoond waardoor de gebruiker slecht kan navigeren naar een categorie.

4. Links niet te dicht bij elkaar plaatsen
Een muis is een precieze tool om op een link te klikken, maar op een touchscreen kan dit problemen opleveren. Een veel gezien probleem is dat de links te dicht bij elkaar staan waardoor het moeilijk is de juiste optie te selecteren. Kleine links, kleiner dan de vingers die deze link proberen te selecteren noemt Jakob Nielsen het ‘fat finger syndrome’ probleem.

5. Gebruik geen Flash
Flash werkt niet op een iPad, en aangezien de iPad de meest gebruikte tablet is dient hier rekening mee gehouden worden. Tevens is flash niet goed voor je SEO en werkt het ook niet goed op de meeste mobiele telefoons. Flash wordt vaak gebruikt voor product display, gebruik voor de tablet gewoon afbeeldingen of video.

iPad Ikea flash
Afbeelding: Ikea website op de iPad

6. Rommelige websites werken niet
Rommelige websites werken niet goed, des te meer elementen en tekst op een pagina, hoe moeilijker het wordt om te lezen en te navigeren op een kleiner scherm. De kans dat de gebruiker verkeerd klikt is ook groter op rommelige sites.

7. Niet te lange formulieren
Formulieren moeten speciaal worden ontworpen voor tablet gebruik, data invoer moet worden beperkt tot een minimum. Bij lange formulieren zullen de gebruikers op een tablet afhaken. Bied shortcuts aan zoals het automatisch invullen van plaats wanneer het huisnummer en de postcode is ingevuld.

8. Buttons moeten groot genoeg zijn
“Call to action” buttons moeten groot genoeg zijn en makkelijk om op te klikken. Buttons en andere navigatie kunnen op maat worden gemaakt voor de tablet. Gebruik bijvoorbeeld de slide actie in plaats van een traditionele button.

9. Je hand bedekt het beeld
Zorg dat belangrijke informatie niet tijdens het gebruik achter een hand verdwijnt.

10. Sluit aan bij de werking van de iPad
Gebruikers hebben verwachtingspatronen wat betreft ‘gestures’, zoals het in- en uitzoomen of ‘swipen’ om het beeld te verschuiven. Test hoe deze bij jouw site werken op de tablet.

Test je website
Wil je dat jouw site op elke device het goed doet, test dan je site op verschillende tablets. Een hulpmiddel is het gratis programma Screenfly waarmee je een website bekijkt op verschillende schermresoluties. Dit programma biedt verschillende resoluties zoals desktop, tablet, mobile en zelfs verschillende tv-resoluties. Hier kan je in ieder geval goed bekijken of je site de gewenste look & feel heeft. De werking van je site zal op verschillende tablets getest moeten worden.