Het besluit is genomen: Er komt een nieuwe website! Of dit nu een vervanging voor de huidige website is of een compleet nieuwe campagne, het proces biedt altijd grote overeenkomsten met andere projecten en heeft hetzelfde einddoel: Go Live. Op het moment dat de website eenmaal foutloos draait vanaf het juiste domein lijkt de gekte achter de rug.  Het duurt echter niet lang voordat men het bedrijf in een zoekmachine gaat opzoeken en erachter komt dat de website niet in de top van de resultaten staat. Wat is er misgegaan? Het implementeren van een webanalytics tool bevestigt uiteindelijk de aannames, waar met 5% organisch zoekverkeer de website aanzienlijk veel bezoek misloopt.

Organic Traffic in Google Analytics

Bovenstaande case is een duidelijk voorbeeld van een project waarin SEO kennis ontbrak. SEO, Search Engine Optimization, is de kunst van het optimaliseren van websites zodat deze zo effectief mogelijk in de zoekresultaten worden opgenomen in combinatie met het richten op relevante zoektermen. Het rendement behaald uit SEO bevordert niet alleen het bezoekverkeer, maar levert ook een toename in leads, conversies en uiteindelijk sales.

Dus waar ging het nu mis? – Precies op de momenten dat men met het project was gestart en dat er geen SEO kennis aanwezig was in de ontwikkelfase. Hierdoor werden er beslissingen genomen in de architectuur van de website waardoor de toegang voor zoekmachines op verschillende manieren werd geblokkeerd en werden nodige requirements nooit ingebracht.

Na het inwinnen van advies is er pas een duidelijke beeld van wat er verkeerd is gegaan maar worden er vervolgens nog aanzienlijke kosten gemaakt om structurele aanpassingen achteraf door te voeren. Daarnaast duurt het een lange tijd voordat de zoekmachine alle aanpassingen heeft verwerkt en de organisatie weer goed vindbaar is in de zoekresultaten.

Kenmerkend zijn twee veelvoorkomende situaties waarin een SEO strategie tijdens de ontwikkelingsfase bepalend is voor de uiteindelijke prestatie van de website.

  • Lancering nieuw domein: De website is nog niet bekend in de zoekmachines (wordt volledig nieuw ontwikkeld). Omdat ook de architectuur zonder referentiekader wordt ontwikkeld is het essentieel om hier een kritische SEO blik op te werpen gedurende de ontwikkeling. Ook met betrekking tot de content moeten duidelijke richtlijnen worden gesteld zodat de website zich uiteindelijk op de juiste manier in de zoekresultaten positioneert en een eigen linkprofiel (aantal inkomende links van andere domeinen) zal ontwikkelen.
  • Website migratie: De website is al actief in de zoekresultaten (er komt een nieuwe website voor in de plaats of de domeinnaam wordt gewijzigd). In dit geval is de website al bekend in de zoekresultaten en heeft het inmiddels ook een linkprofiel opgebouwd. Een SEO (migratie) strategie is in een dergelijke situatie essentieel zodat het linkprofiel intact blijft en de huidige posities in de zoekresultaten worden behouden.

Zorg daarom altijd dat er tijdig een SEO strategie staat. Zo zal de prestatie van de website er na een lancering niet onder lijden en hoeven er achteraf geen nieuwe kosten op het project te worden gemaakt. Welke mogelijkheden zie jij om SEO vanaf de eerste fase van het traject te implementeren?