Vorige week mocht ik aanwezig zijn bij een round table sessie samen met Luis Suarez. Nee, niet de voetballer maar een kennis manager van IBM. De heer Suarez staat bekend om het feit dat hij binnen IBM als enige op een gegeven moment gestopt is met e-mail. Een ridicule beslissing volgens zijn collega’s. Zijn beslissing kwam, uiteraard zou ik bijna zeggen, nadat hij terug kwam van een welverdiende vakantie. Zijn mailbox stond weer vol met honderden mails. De eerste 1,5 dagen na zijn vakantie waren zwaar inefficiënt. Nu krijgt hij nog 16 mails. Per week.

Stoppen met email

Social Media tools
De manier waarop Luis contact houdt met collega’s, klanten, prospects of wie dan ook, is door het gebruik van Social Networking Tools. Uiteraard een aantal van IBM zelf (o.a. Connections) maar ook voornamelijk via Twitter. Door gebruik te maken van deze tool deelt hij niet de kennis 1 op 1 maar helpt hij kennis te delen, one to many. Zelf is Luis hierdoor efficiënter, maar ook zijn collega’s zijn efficiënter. Doordat Luis niet alleen zijn kennis deelt, maar ook de kennis van anderen, zowel intern al extern, komen zijn collega’s vele malen eerder bij relevantere content. Op de vraag welke tools hij gebruikte was hij duidelijk. “ik gebruik maar 3 tools: Twitter, Connections en Google Plus. Facebook heb ik gedag gezegd toen ze mijn foto gingen gebruiken voor marketingdoeleinden richting mijn vrienden. Daar ben ik mee gestopt”.

Impact op collega’s
Is Luis Suarez dan ‘cold turkey’ gestopt? Nee. Hij is hier gefaseerd mee aan de slag gegaan. Enerzijds door voor zichzelf telkens deze drie vragen te stellen: 1. wat doe ik in mijn inbox? 2. waar kan ik dit door vervangen? 3. wat levert dit mij op? Zodoende is hij langzaam maar zeker het werk van zijn inbox gaan verplaatsen naar de sociale netwerk tools. Zijn collega’s voedt hij op door antwoord op een mail te geven in een social netwerk in plaats van een reply op deze mail.

Wat zeg jij?
Zelf ben ik ook geen groot voorstander van e-mail. Wel van social media. Ik vind het een fantastisch initiatief. En ik ben blij dat onze concullega’s bij Atos besloten hebben om als pilot te fungeren. Zij hebben nog 2 jaar om van hun interne mail af te komen. Ik ben benieuwd naar hun bevindingen. Tot die tijd, wat vinden jullie van mail? Ouderwets? Ideaal?