De enige reden waarom internetgebruikers nog oude browsers gebruiken is omdat wij, de frontend developers en de bedrijven waar ze werken, ze blijven ondersteunen. There: I said it.

“Een rijke, responsieve, hoogst bruikbare, toegankelijke en bloedsnelle web-applicatie die binnen no-time agile ontwikkeld wordt hebben we nodig. Oh ja: 10% van onze gebruikers heeft oude browsers dus daar moet het net zo goed zijn.” Schaapachtig knikt het ontwikkelteam terwijl ze hun handen dichtknijpen; ik wil niet weten hoeveel geld er verdiend wordt aan backward compatibility. Tijdens het project wordt de ene na de andere trade-off verloren: functionaliteiten in oude browsers lijken het altijd te winnen van de innovatieve / meer bruikbare interactie. Waarom laten we onze innovativiteit en creativiteit toch steeds beperken door ons browser-erfgoed?

Sloop de oude browser

Begrijp me niet verkeerd, in sommige gevallen kan je er (nog) niet onderuit om backwards compatibility te garanderen. Zelfs die ene procent kan al tien duizenden gedupeerden per dag opleveren. Als dit het geval is moet je eigenlijk eerlijk en realistisch voor jezelf zijn: maak ik een innovatieve web-app met een moderne gebruikers ervaring of maak ik een applicatie die voor alle browsers dezelfde matige ervaring levert?

Gelukkig is er een aantal bedrijven die het goede voorbeeld durven en kunnen geven. De populaire projectmanagement webapp Basecamp (1) dwingt zijn gebruikers de browser te upgraden in belang van de performance van de web applicatie. Ook Google (2) maakt zich sterk voor het afzinken van browsers die geen “high-quality experience” kunnen bieden. Ergens zou je het zelfs gemeen kunnen noemen om een gebruiker niet te attenderen op zijn ouderwetse browser. Vaak slaakt een dergelijke gebruiker een kreet van opluchting als die de snelheid van een moderne browser voor het eerst ervaart.

Vroeg of laat zullen we af zijn van deze eindeloze discussie, die oude XP-machines zullen het toch een keer gaan begeven. Hoe dan ook, het proces kan aanzienlijk versneld worden door in ieder geval een eerlijke keuze te maken voor je nieuwe web-applicatie en geen tijd te verkwisten aan een oplossing die het op innovatiegebied “net niet” is.  En daarmee gebruikers van oude browsers niet eens aanmoedigt een nieuwe browser uit te proberen.

Gerelateerde artikelen: