Like ons op Facebook. Klik op Vind ik Leuk. Kreten die menig marketeer in zijn of haar uitingen plaatst. Je ziet ze overal voorbij komen. Van printreclames tot televisiecampagnes tot bill boards tot online zelf. Waar dit leek te beginnen als een manier om klanten te binden lijkt het nu meer doel dan middel te zijn geworden. Waar is het mis gegaan? Waarom is de like button zo gedevalueerd de afgelopen tijd?

Laten we voorop stellen dat het voor Facebook zelf fantastisch is dat er zoveel geliked wordt. Zij genereren hiermee zoveel data dat ze mij beter kennen dan mijn eigen moeder mij kent. Die verbeterde zoekmachine die ze willen gaan lanceren was een kwestie van tijd, en mijns inziens een voorteken voor meer. Google, pas maar op. Maar voor de organisaties die Facebook inzetten wordt de like button telkens minder waard. Minder dan 1% van je fans komt ooit nog terug op jouw pagina. Bedrijven die 5 werkdagen per week iets posten bereiken maar 16% van hun fans. En dat is alleen nog maar een berichtje zién. Hoe zou dat toch komen?


Enerzijds komt dat door het succes van Facebook zelf. Meer en meer organisaties zien de meerwaarde van Social Media in. Je wordt als Facebooker overstelpt door berichten (vaak zender gericht) en ontwikkelt hierdoor een soort banner-blindness. 44% van de mensen geeft aan een organisatie te unliken omdat er te vaak gepost wordt. Anderzijds komt het door organisaties zelf. Je hebt ooit iets geliked omdat je dan aan een actie mee kon doen, maar daarna zijn de berichten niet meer relevant voor je. 26% van de mensen geeft aan een organisatie te onvolgen omdat ze alleen maar eens voor een actie op like gedrukt hebben. Maar wat kan je daar nou echt aan doen?

Ten eerste zou ik er voor willen pleiten om pas een pagina te mogen liken als je aan een actie hebt meegedaan. Niet zoals nu: like ons en dan mag je gave dingen doen. Nee, vind je dit gaaf? Mooi zo, like ons dan en dan kan je nog meer van dit soort gave dingen doen. Dat is veel eerlijker en wordt veel meer gewaardeerd door de doelgroep. Ten tweede sluit ik graag aan bij de volgende twee ontwikkelingen vanuit Facebook zelf: new Timeline en Edgerank.

De nieuwe timeline van Facebook dwingt organisaties meer na te denken over hun corporate story. Het  biedt minder ruimte voor marketing push berichten en de like button staat minder centraal. Waar je voorheen nog een html pagina met grote pijl naar de like button kon maken op een homepage, staat het verhaal van de organisatie, waarom ben je op aarde, centraal. Berichten wordt relevant waardoor de like button meer waarde krijgt. Je liked namelijk iets pas als het je bevalt. Daarnaast heeft Facebook een algoritme genaamd EdgeRank ontwikkeld. Dit algoritme zorgt er voor dat de Facebooker een samengestelde nieuwsfeed krijgt van de voor hem relevante berichten. Door gebruik te maken van drie elementen (affiniteit, gewicht en tijdsverval) en deze in een algoritme te zetten, bepaalt Facebook voor je welk bericht je wel en welk bericht je niet te zien krijgt. De meest relevante berichten komen dus binnen, niet alle irrelevante berichten die een organisatie plaatst.

Oftewel, als organisatie ben je verplicht om je sociaal op te stellen. Het zenden is verleden tijd. De like button heeft zijn waarde verloren, maar kan deze door deze Facebook ontwikkelingen rap weer terug krijgen. Is jouw organisatie het (weer) waard om geliked te worden?