Zelf ben ik een groot voorstander van het hebben van een goede UX ploeg binnen de IT afdeling. Toch gebeuren er voor mijn simpele geest wonderbaarlijke zaken, zelfs als er stevige UX roergangers on board zijn.

Architecture and UX

Zo is er een UX vraagstuk dat me al enige tijd intrigeert: Zijn 20 functionaliteiten met gemiddelde experience meer of minder optimaal dan 5 perfecte functionaliteiten icm 15 niet uitgewerkte. Ik denk dat ik het antwoord wel weet, maar waar ligt de balans tussen UX perfectie en UX schaling? Mag je van UX verwachten dat het vakgebied, omdat ze de gebruiker vertegenwoordigen, verder kijkt dan de opdracht van vandaag? Of is dit het probleem van de business die dan maar had moeten vragen om UX design voor 20 functies, ipv initiëel 5?

Het verbaast me dat er vaak per project één UX-er is die of niet geïnteresseerd is in het bewaken van de cross project UX visie en afstemming, of daar de capaciteiten niet voor heeft. Is dit dan te wijten aan de klant, de onervarenheid van de UX-ers in kwestie, het vakgebied, of het slag mensen wat zich in het vakgebied bevind? Wie heeft het antwoord? Zou het niet inherent aan het hele vakgebied moeten zijn dat ze op zoek gaan naar consistentie en een over de linie optimale user experience, los van de waan van vandaag?

Als front-end architect heb ik het geluk, of de last, om altijd in de breedte te moeten kijken om de juiste vragen te stellen en antwoorden te geven. Om verder te kijken dan de hectiek van een project met een deadline. De wereld blijft immers bestaan, en het zou vervelend zijn als daaraan voorbij werd gegaan. Vanuit de front-end techniek is reuse, een zekere modulariteit en de daarmee gepaarde gewenste versnelling onhaalbaar zonder een strakke schaalbare UX strategie, borging en design.

Zou het voor een UX team uit maken of je vraagt om 20 functies of 200 functies? Het is een ander perspectief, maar de drijfveer, de gebruiker centraal stellen, die blijft. Is het vakgebied gewoon nog te jong om schaalbaarheid als principe mee te nemen? In mijn mening is de added value van UX onbetwist, maar ook overschat gezien de potentie die het heeft als principes als schaalbaarheid, agility en change-readiness zouden worden toegepast. Een UX die zich niet te vaak laat verleiden in het verzanden in details, maar naast korte en middellange termijn added value, ook een lange termijn cost reduction waarborgt. Een levensecht groot stopbord voor detail optimalisatie zolang de schaalbare flows (happy én unhappy) zijn uitgewerkt. In de schaal van perfect naar gemiddeld per direct van 80/20 naar 20/80. Wanneer beginnen we?