Vroeger, in webjaren vroeger (gisteren dus), ontwierp je als User eXperience designer websites geschikt voor desktopschermen. De context is vrij voorspelbaar: je zit waarschijnlijk op kantoor of misschien thuis, achter je pc of laptop. Met de opkomst van Mobiele devices is die vertrouwde gebruikerscontext drastisch veranderd en dat heeft grote impact op de User Experience.

Cameleon

Een website moet namelijk op een mobiel device; een tablet of een smartphone, anders ontsloten worden dan op een desktop. Eén website voor alle devices. Met andere woorden, een responsive web design. Met nieuwe technieken als HTML5 is dat steeds beter mogelijk. Daarnaast kunnen responsive websites zich steeds meer als Apps gaan gedragen waardoor veel native apps overbodig worden of zelfs al zijn. Dat is voor ontwikkelaars en bedrijven wel zo makkelijk. Je hoeft namelijk nog maar één ‘app’ (responsive website) te ontwikkelen die door de meeste (mobiele) browsers wordt ondersteund. Dat is makkelijker te beheren en scheelt daarom uiteindelijk in de kosten.

Met de opkomst van responsive websites is er voor UX designers een mooie uitdaging bijgekomen. Je website schalen naar een kleiner scherm is niet voldoende. Bij het ontwerpen van een website die zich responsive moet gedragen moet je rekening houden met een steeds veranderende gebruikers context. Zowel de content als de User Interface moet zich aan het device aanpassen. Neem bijvoorbeeld de website van een supermarkt. Je zit thuis op je laptop en je bent opzoek naar een smakelijk avondmaal. Je hebt een groot scherm en kunt met je muis en toetsenbord makkelijk door de site navigeren. Als je in de supermarkt staat heb je behoefte aan andere informatie. Je gaat met je Smartphone naar dezelfde website die je thuis ook hebt geraadpleegd. Je wilt direct de laatste aanbiedingen gepresenteerd krijgen waar je gemakkelijk doorheen kunt navigeren door middel van touchscreen. Met één hand uiteraard, de andere hand houdt een boodschappenmand vast. De User Interface en de content passen zich aan aan de behoefte van de gebruiker.

Het blijft lastig om de gebruikersbehoefte op moment x juist te voorspellen. Met een locatie voorziening in een website van, in dit voorbeeld, de supermarkt, is met meer zekerheid de informatie behoefte van een gebruiker in te schatten. Een website die geacht wordt responsive te zijn moet zich niet alleen aanpassen aan het device maar ook aan de plaats waar de website wordt geraadpleegd. Een UX designer zal meer dan ooit rekening moeten houden welke content wanneer, op welke locatie, hoe wordt getoond. Eén website voor ieder device, zonder afbreuk te doen aan de User Experience.