Wat is beter: ervoor zorgen dat je project op de toekomst is voorbereid of maar zien wat er gebeurt?

Dat is een beetje gechargeerd, maar feit is: je kunt de toekomst niet voorspellen. We kunnen het weer voor de komende 3 dagen aardig schatten, maar daarna wordt het toch vaak een gok. Als je bezig bent met optimalisatie of dingen die misschien handig zijn in de toekomst, zul je concessies doen aan o.a. snelheid, performance, etc (“Premature optimization is the root of all evil – not only in the Agile world” / Przemysław Bielicki, 2008). En het Agile Manifest zegt: “Verkies reageren op verandering boven het volgen van een plan.”.

Laten we kijken naar deze 2 scenario’s:

Kort gezegd: je kunt beter niet van te voren alles voorbereiden op eventuele veranderingen (optimalisatie) maar dit pas doen wanneer het nodig is. De tijd die je hier steekt in optimalisatie (20 werk eenheden) is als het weer voorspellen voor de komende 7 dagen.

In een waterval omgeving zal men minder geneigd zijn om teveel tijd in te vroege optimalisatie te steken, omdat er sprake is van een harde deadline die gehaald moet worden. In een Agile of SCRUM omgeving, kan het team dit zelf bepalen, en zal het eerder tijd steken in te vroege optimalisatie. Maar in een Agile wereld is de eigenlijke vraag die gesteld moet worden: hoeveel Business Value levert het?

Voor de duidelijkheid: ik spreek hier over te vroege optimalisatie. Ik beweer daarmee niet dat er helemaal niet geoptimaliseerd moet worden. Het zit hem in de woorden “te vroeg”. Je zou willen kijken naar wat de juiste investering is in optimalisatie, door je de volgende vragen te stellen:

  • Hoeveel tijd besteden we nú aan (te vroege) optimalisatie?
  • Hoeveel tijd besteden we aan de ontwikkeling van een nieuw requirement?
  • Hoeveel tijd kost het ons meer omdat er geen (te vroege) optimalisatie is gedaan?

Met die kennis kun je een gevoel krijgen van de mate van optimalisatie, die vaak in het ontwikkelproces opgenomen is en blijf je daar scherp op. Het houdt je focus op het leveren van Business Value, iets waar het in Agile om gaat. M. A. Jackson zei in 1975 al: “Voor wat betreft optimalisatie volgen we 2 regels: Regel 1: niet doen. Regel 2 (alleen voor experts): doe het nog niet, maar pas als je een duidelijke en een niet geoptimaliseerde oplossing hebt”. Ga dan pas na of het waarde oplevert om dingen te verbeteren of te optimaliseren.

Lees het volledige artikel (in English) op: http://t.co/Led9rOHr