PET design; Persuasion, Emotion, and Trust wordt steeds belangrijker in de online wereld. In de reclame zien we elke dag verleiding. Hoe werkt dit online, waar de gebruikers steeds meer zelf bepalen. Kan marketing de gebruiker beïnvloeden en verleiden?

Wat is PET?
Ik heb een PET design training gevolgd van het Amerikaanse training instituut Human Factors International. PET staat voor Persuasion, Emotion, and Trust. Hoe breng je overtuiging, emotie en vertrouwen in e-commerce of een informatieve website? Met als doel beter begrijpen hoe de gebruikers tot een transactie of conversie komen.  Het voeren van druk op de gebruiker, het verleiden door middel van emotie en het wekken van vertouwen.

Persuasion
Persuasion (overtuigen en verleiden), is het proces van het begeleiden van mensen naar een idee, houding of actie op een rationele en symbolische wijze. Persuasion design is het ontwerpen naar die overtuiging. Het hele proces van het ontwerpen van een interface die overtuigend en bruikbaar is. Het heeft wat weg van usability, maar er bestaan wezenlijke verschillen. Bij usability kijken we naar het bruikbaar maken voor de eindgebruiker. Dat is er voornamelijk op gericht dat de gebruiker op een zo intuïtief mogelijke manier de site kan gebruiken. Met Persuasion design motiveren we de gebruiker tot het maken van bepaalde keuzes. Er wordt gekeken wat mensen willen en waarom ze dat willen.

Afbeelding: voorbeeld persuasion; één product, één aanbod, tijdslimiet, al x keer gekocht

Emotion

Als we het hebben over de emotie-component dan praten we over het oproepen of beïnvloeden van een mentale en fysiologische toestand. geassocieerd met een breed scala van gevoelens, gedachten en gedragingen. Emotional design is het opzettelijk en systematisch ontwerpen van prikkels, objecten en interacties om bepaalde emotionele effecten te creëren. Hierbij wordt een beroep gedaan op de behoeften van de mens. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door het gebruik van afbeeldingen van aantrekkelijke of bekende mensen samen met een product of merk.

Trust

Trust: het vertrouwen in een persoon, organisatie of product. Of in dit geval, het vertrouwen in het design. Dat vertrouwen kan door middel van een Trust score card worden gemeten. Vertrouwen is belangrijk tot een bepaalde hoogte, een hoge score is niet altijd beter.

Beginnen met PET design

PET design begint met een onderzoek naar het begrijpen van de ‘drivers’ en ‘blocks’ van een gebruiker, en de gebruikersverwachtingen. Baseer daarop de PET-gerelateerde elementen die je in de customer journey en het ontwerp wilt meenemen.  Bij PET design worden ontwerpen gemaakt die een specifieke actie oproepen. In de analyse worden motivaties en emotionele triggers van de gebuikers gemeten. De strategie wordt bepaald met behulp van het ontwerp proces van de PET elementen. Hiervoor zijn bepaalde specifieke tactieken voor het creëren van vertrouwen en overtuigende content.

Waarom PET?
Bij user experience gaat het om de ervaring van de gebruiker bij het doorlopen van de customer journey. Die is er voornamelijk op gericht om gebruikers het zo eenvoudig mogelijk te maken om te doen waar ze naar op zoek zijn. PET design belicht een wezenlijk andere component van gebruikersgedrag> Waar Usability als doel heeft te faciliteren, zijn persuasion, emotion en trust gericht op het sturen van gebruikersgedrag. Het doet je daarnaast beter begrijpen hoe en waarom mensen online beslissingen nemen.

PET design als onderdeel van de online marketing strategie. De interactieve omgeving biedt veel meer mogelijkheden om klanten te beïnvloeden dan de traditionele reclame en marketing kanalen doen. Door PET design kunnen we online klantgedrag beter begrijpen en beïnvloeden.

 

Blog eerder verschenen op MarketingFacts