Onbegrensde mogelijkheden

 
Wanneer je betrokken bent bij de ontwikkeling van een online project wil iedereen graag iets moois maken. Of het nou een website voor de werving van nieuwe toptalenten is, of een applicatie voor internetbankieren, elk bedrijf wil trots zijn op zijn product. Dit zie je dan ook terug in elke stap van het ontwikkelproces. De ontwerpers van het visueel en interactie ontwerp maken de mooiste, modernste en meest bruikbare ontwerpen naar de laatste trends en inzichten. Wanneer dit design vervolgens in het ontwikkeltraject terecht komt, heeft iedereen zin er een mooi eindproduct van de maken, met ronde hoeken, transparantie, schaduwen om een dieptegevoel te creeeren, geavanceerde invoermethodes enzovoort.

Bedrijven willen echter niet alleen dat hun nieuwe online product er flitsend uit ziet, maar ook dat hun product of dienst door zoveel mogelijk mensen gebruikt kan worden. Daarom is een een veelgehoorde wens dat het goed moet werken in alle browsers. Aangezien elke browser tegenwoordig goed kan omgaan met nieuwe standaarden en technieken, wordt het ontworpen online product in alle situaties weergegeven zoals het hoort… Toch?
 

De praktijk…

 
Helaas is de realiteit vaak anders. Inbegrepen in de eis om alle browsers te ondersteunen vinden we ook verouderde browsers die her en der nog in gebruik zijn in het bedrijfsleven. Omdat het soms kostbaar is (of lijkt) om alle systemen te voorzien van de nieuwste browsers, worden voornamelijk oudere versies van Internet Explorer (tot aan versie 6) nog door een deel vande doelgroep gebruikt.

Wanneer een nieuw ontwerp rekent op de modernste technieken en weergaveopties, terwijl de business vraagt om ondersteuning van browsers van meer dan tien jaar oud, ontstaat een schijnbaar onwerkbare situatie.  Het is eenvoudigweg niet realistisch om te verwachten dat een ontwerp in elke browser op de pixel af identiek op het beeld verschijnt. Voor recente browsers lukt dit aardig, maar met name oudere versies van de producten van Microsoft hebben nogal een ‘ unieke’ manier van websites presenteren. Vroeger liepen zij in mogelijkheden voorop, maar weken mede hierdoor ook enorm af van de geldende standaarden. Het kost daarom onevenredig veel tijd om een nieuw design zowel in moderne browsers als de oudere browsers identiek te maken.


 

Hoe kunnen we deze situatie beter te maken?

 
Leg uit aan iedereen die je tegen komt dat webtechnologie zich enorm snel ontwikkelt. Dat het onrealistisch is om te verwachten dat oudere browsers precies hetzelfde resultaat kunnen geven voor een website als de nieuwste browserversies. Dat Internet Explorer 6 bijvoorbeeld niet eens meer ondersteund wordt door zijn eigen fabrikant, dus waarom moet dat voor een spiksplinternieuwe site dan nog wel?

Wanneer iedereen om je heen begrijpt hoe de browser-wereld in elkaar steekt, zal het ook makkelijker zijn om een projectresultaat te behalen dat mooi,  modern en goed werkt in de nieuwste browsers. Terwijl voor dat ene procent van de markt dat niet in staat is om een nieuwe browser te gebruiken, een aangepaste, functioneel volledig werkende versie gepresenteerd kan worden, die past bij het tijdperk van de betreffende browser. Door verwachtingen bij te sturen en deze te baseren op een realistisch beeld van de markt en de techniek, zal iedereen uiteindelijk tevreden zijn met de behaalde resultaten.