Het gebeurt vaker dan je zou willen. Een bedrijf maakt een budget vrij voor hun nieuwe website, het moet nieuw, snel en innovatief, maar het moet vooral veel omzet en nieuwe business genereren. De site wordt met veel moeite met een verzette deadline, uitgelopen budget en 80% van de initiële features gelanceerd. Klanten zijn desondanks tevreden, want de omzet en business halen inderdaad hun doelstellingen. Voor de komende kwartalen in ieder geval. Daarna smeken we wel weer om een nieuw budget.

Succes verbergt problemen
Ed Catmull, Pixar, Jan 31 2007

Het gejuich van een succes kan vaak omslaan in een spontane paniek bij een bedrijf als blijkt dat er weer een nieuwe website moet komen. Waarom een nieuwe website? Social media is niet meer relevant en er is iets nieuws. Waarom paniek? ‘Wij hebben het niet.’ Technologie stopt namelijk niet en we zien voorlopig ook geen vertraging. Het succes dat je bij lancering een jaar geleden zag is aan het afzwakken en nu moet je opnieuw beginnen.

Die paniek is te voorkomen op het moment dat je als bedrijf beslist om niet meer in projecten maar trajecten te denken. Bij Capgemini spreken we dan al snel over ‘Agile’ en dat blijkt in de praktijk ook zeer goed te zijn om juist consistente voortgang te boeken bij je product en stilstand te voorkomen. Zeker in het huidige landschap van Online komt de inhaalslag je zeer zwaar te staan. Er gebeurt gewoon teveel. De volgende stap in je product dien je al klaar te hebben voordat de huidige lanceert. Het is namelijk nooit af en die illusie moet je er keihard uitslaan.

Strand - Wijk aan Zee