Online kanalen zijn dé bron van transacties voor elk groot bedrijf. Klanten bezoeken websites, geven hun geld uit, gebruiken web applicaties en vellen hun mening via de sociale media. Door de gigantisch snelle ontwikkelingsstrijd van webgiganten als Facebook, Google en Apple zijn de verwachtingen van online experiences torenhoog gespannen. Hierdoor komt geen enkel bedrijf nog weg met een matige online ervaring en krijgen bedrijven die het toch proberen de volle laag op Twitter.

Bedrijven die wél mee gaan, denken na vanuit het perspectief van de klant en produceren toegankelijke, bruikbare webapplicaties die klanten wíllen gebruiken. De voorkant van zo’n applicatie, de frontend, is daarbij een van de meest kritieke succesfactoren. Bij de ontwikkeling van zo’n bruikbare user interface kom je echt niet meer weg met een simpele HTML template slag in een Java struts laag.

Net zoals bij de ontwikkeling van de net zo kritieke backend architectuur zal er moeten worden nagedacht over een frontend architectuur die niet alleen een fraaie webpagina weergeeft, maar ook nog eens onderhoudbaar is, modulair ontwikkeld kan worden en op een gepaste manier reageert in alle browsers en devices met moderne interactiepatronen.

In combinatie met een agile ontwikkelingsmethodiek waarin de nieuw ontwikkelde features snel beschikbaar zijn voor de klant en een online concept waarin de klantervaring centraal staat, zorgt de flexibele frontend architectuur voor een tevreden gebruiker die met plezier de applicatie bij zijn lijstje favorieten van de andere webgiganten zet.

Frontend architectuur voor optimale gebruikers ervaring