Er heerste een trend op de BlackBerry Devcon Europe: developers kwamen uit alle hoeken en gaten tevoorschijn om in de RAI een gratis Playbook op te halen. Steekproefsgewijs kwam ik erachter dat het merendeel van de aanwezigen niet zozeer BlackBerry evangelist was, maar dat iedereen stiekem toch wel benieuwd is naar de leap-of-faith van RIM in de tabletwereld.

De strategie van BlackBerry is duidelijk: verleid de developers, verlaag de drempels en wees coulant met de regels. Het mantra “Utilize your existing (web) experience” vertaalt zich dan ook in ongekende flexibiliteit omtrent de goedkeuring van applicaties: Android apps, Flash / AIR apps, native C/C++, Blackberry Java en HTML5 webapps kunnen een-op-een geconverteerd worden naar de BlackBerry AppWorld. Met het uitreiken van nóg een gratis Playbook voor elke toegevoegde app maakt RIM het BlackBerry-evangelisme wel heel erg aantrekkelijk, toch?

Ondanks de interessante groep van 75 miljoen koopgrage BlackBerry-gebruikers, de AppWorld waarin nog een hoop ruimte is voor degelijke apps en talloze aanmoedigingen om voor het platform te ontwikkelen is er ook een keerzijde van de medaille. De apps die massaal zonder aanpassen worden omgezet missen consistentie, volgen geen enkele user experience best practice en zijn veelal slecht getest. Voor ontwikkelaars interessant, maar voor de eindgebruiker een nachtmerrie van een user experience.

Toch blijft de Playbook een interessante zet. Zowel qua afmetingen als prijs past de tablet van RIM minstens twee keer in de iPad, wat de koop- en draagbaarheid ten goede komt. Met de meest HTML5-vriendelijke mobiele browser op de markt en het WebWorks HTML5 framework lijkt BlackBerry flink in te zetten op webapplicaties, wat de toekomstbestendigheid van het platform ten goede komt.

De grote uitdaging schuilt in de acceptatie door de eindgebruiker. De pingende jeugd en de zakelijke massa e-mailers moeten het op dit moment doen met een mager aanbod van degelijke mobiele web applicaties. Webapps zoals Twitter, Facebook en TweetDeck doen een goede poging om de toekomst van de webapp te bewijzen, maar raken vooralsnog ondergesneeuwd tussen de native applicaties die volledige toegang hebben tot smartphone functionaliteiten zoals het adresboek en de camera. Ik denk dat we over een paar jaar allemaal massaal onze goedkope Playbooks afstoffen om dan te genieten van het volwassen HTML5 landschap met een rijke web experience waar zelfs de native apps van vandaag een puntje aan kunnen zuigen.

Thorsten Heins during his Keynote on #bbdevcon

Thorsten Heins tijdens zijn Keynote op #bbdevcon 2012