man denkt na

Een probleem dat we bij Capgemini vaak tegenkomen is de exponentiële groei van de hoeveelheid content die per seconde gecreëerd wordt door en over een klant. We leven in een wereld die niet stilstaat, maar online leven we ook steeds meer in een wereld waarbij de auteur van voor jouw relevante content niet meer op één kanaal zit. Twitter voor je tweets, Facebook voor je likes, Flickr voor je foto’s, Tumblr voor je blogs, etc., etc. En het aantal kanalen neemt alleen maar toe.

Een terugkerend thema bij Online Technologies is dan ook het keer op keer naar nieuwe manieren moeten zoeken om deze uitdagingen aan te gaan. De traditionele manier van content management, met één plek waar content gecreëerd en ontsloten wordt, voldoet niet meer aan de behoefte. Jouw content maakt deel uit van een netwerk en het managen van dat netwerk is wat de komende jaren steeds belangrijker wordt.

Ja, dus…?

Er zijn wel producten die klanten helpen met dit probleem. Jive is een Social Business platform dat het probleem van content netwerk management enigszins probeert op te lossen en Hippo CMS heeft in ieder geval al de filosofie die deze nieuwe benadering ondersteunt (strikt scheiden van de content en het kanaal waar het op ontsloten wordt). Het zijn echter alleen middelen om content netwerk management te ondersteunen, maar daarmee zijn we er nog lang niet.

De uitdaging ligt namelijk ook bij de bedrijfsvoering van je organisatie. De eerste stap is de acceptatie van het feit dat een groot deel van je content buiten jouw controle ligt. De tweede stap is om dit content netwerk van je organisatie in kaart te brengen. De derde stap is om deze bak van content strategisch in te zetten. De uitdaging van Capgemini is om haar klanten hierin te ondersteunen en te begeleiden, terwijl de uitdaging voor de klant is om goed na te denken wat zij met deze enorme hoeveelheid content gaan doen. Het managen van netwerken en het managen van content is altijd een erg belangrijke succesfactor geweest voor organisaties, daarom mag een combinatie van de twee absoluut niet onderschat worden.